måndag 5 maj 2014

Papperskrukor att så i

Om man inte har gått över till digitala tidningar så har man oftast en massa gamla tidningar på lager. Tidningspapper gör sig bäst i pappersinsamlingen så att man kan göra nytt papper av det, men det finns en del roligt man kan göra av det hemma också.

Under våren gjorde vi små papperskrukor att så i på våra klubbträffar. Vi använde två olika metoder: dels använde vi en "krukpress" som kostade strax under sex euro på Prisma och dels använde vi wc-pappershylsor. Så här gör du:

  • Klipp ca 10 cm breda remsor av tidningen. En tidning i tabloidformat räcker till ca tre remsor och då blir det litet över, alternativt kan du göra litet bredare remsor  och klippa tidningen i tre delar.
  • För varje kruka tar du två remsor (en blir för tunn, tre blir för tjockt för att krukan ska hinna bli kompost när du planterar ut sticklingarna). Lägg dem på varandra.




  • Lägg wc-pappershylsan på remsorna så att tidningspappret sticker ut 3-4 cm på ena sidan. Vira pappret runt hylsan. Inte för spänt men inte heller löst!


  • På den sidan som tidningspappret sticker ut börjar du försiktigt vika in pappret. Använd hylsans kant som stöd och markör för var du ska vika. Tips: börja alltid där skarven är så håller krukan bättre.
  • Dra försiktigt ut wc-pappershylsan. Tadaa! Din kruka är färdig!
 

  • Fyll krukorna med mull och så frön. Vattna! Låt krukorna stå på ett vattenfast underlägg för krukorna blir våta när du vattnar!
Såningskrukorna håller inte i evigheter. Det är just det som är tanken med dem, att man använder dem för att förodla och när sticklingarna vuxit till sig planterar man den med kruka och allt. Pappret förmultnar och växtens rötter kan tränga igenom pappret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar